+1-514-400-5214   catalindomniteanu@outlook.com   Montreal, QC, Canada Acasã Galerie Cursuri Articole DespreSolar Stains este capitolul pe care îl dedic artei și știinţei. Solar - pentru corpul celest generator de lumină/energie. Stain - pentru impuritate. Aceste identități aparent contradictorii sunt, de fapt, companionii mei cei mai buni.DECLARAŢIE ARTISTICÃ
Formula mea artistică derivă din vitraliul tradițional, care a împrumutat lucrărilor mele energia transparenței, a strălucirii și a culorii, dar cãruia i-am sporit libertatea cu proprietãți spațiale, materiale netradiționale și tehnici adaptive. Le numesc convolute, un termen recuperat din geometrie. O convolută de acest fel poartă umbre și oferă perspectivă. Ea devine cinetică la cea mai fină mișcare a ochiului sau la tranziția sursei de lumină, precum un basorelief sau o sculptură.

Fac ceea ce mă însuflețeşte, de la urbanism, la migrație şi la mitologie. Adopt stilul care servește cel mai bine povestea, reprezentațională sau abstractă, conceptuală sau suprarealistă. Amplitudinea subiectelor la care sunt predispus se bazează pe credința mea în multidisciplinaritate.

Bogăția cunoașterii naturii fundamentale a Universului, cea interogată de știință și filozofie, a devenit tema predominantă în jurul cãreia graviteazã subiectele care ajung în atelierul meu. Timpul, acest paramentru universal care ticăie newtonian în substratul tuturor lucrurilor, ori mai curând acest ingredient einsteinian al țesăturii Universului, este o substanță esențială în lucrările mele. Iar lumina, materia de lucru a sticlei, este singurul marker fiabil al timpului – o cuantã de energie, niciodată în repaus, propagându-se cu viteză constantă în întregul univers.

Este aceeași lumină care constituie ingredientul brut pentru sticlă, ale cărei proprietăți optice o manipulează în moduri complexe și dramatice - o ghidează, o concentrează, o separă, o răspândește, îi filtrează componentele, le captează și chiar le încetinește. Peste astea, materia sticlei pare doar să-și mențină forma, deoarece sticla nu este solidă ci un lichid foarte vâscos. Prin urmare, nu este stabilã. Forma sa este o funcție a timpului, dar transformările nu sunt vizibile la scara vieții noastre. Pentru noi este un fluid care a uitat să curgă.

De aceea găsesc sticla un material atât de seducător. Și cu cât aflu mai multe despre legile naturii, cu atât mai interesante îmi par. Diferenţa dintre lumea subatomică și lumea macro-mondială, de pildã, absolut contraintuitivă, este fascinantă. În timp ce investighez progresul științific, o întrebare iritantã începe să mã viziteze: dacă aflãm cã natura este în cele din urmă rezolvabilă cu ecuații matematice, va fi atunci scoasă în afara legii poezia? E adevărat că un electron nu poate minţi. Dar, din nou, el nu cunoaşte nici prestigiu, nici adoraţie. Sã fie acesta locul de unde vine magia vieții?

Iatã, din acest motiv am început să explorez sub-structurile realității, pornind de la intuiția că frumusețea începe într-adevăr în legile naturii. Acolo, confruntându-mã cu controverse, am învățat să-mi suspendez zelosul salt cãtre concluzie şi sã gesticulez curiozitate față de argumentele contradictorii - o lecție plină de har și excepţional de profitabilă din partea științei.

Acordând timp pentru reflecţie asupra ideilor incompatibile ne îmbogățește. Lucrările mele aspirã să renţinã atenția privitorului pentru o perioadă prelungă de timp. Graba nu este necesară. Se prescrie vizualizare lentă. Irisul trebuie să se adapteze la lumina slabă și la contraste, retina trebuie să primească fluxul coerent de fotoni, iar mintea trebuie să proceseze semnalele. Povestea se dezvăluie încet în detaliile și în relațiile dintre părți. La fel ca și natura. La urma urmei, știința nu este deloc prozaică pentru cei ca mine.

Confrunt ideea cã vitraliul ar aparține trecutului cu o nouã esteticã volumetricã ce aduce o energie proaspãtã a jocului de lumini și umbre, tematici originale, și o destinație flexibilã. Propun arhitecturii și decorațiunilor interioare contemporane vitraliul-basorelief și sculptura în sticlã cu rețea metalicã.

BIOGRAFIE
Născut la confluența fluviului Dunărea și a râului Siret de la granița de est a României, într-un oraș industrial dominat de un gigant metalurgic, am primit o educație formală în inginerie mecanică. Dar în timpul anilor mei de studenție în Galați, orașul meu natal, am dezvoltat un interes pentru vitraliu, pentru relația sa puternică cu lumina. Prin observații directe și experimentare, și reușind să extrudez propriul meu profil de plumb, am devenit în cele din urmă stăpân pe metodă. Această parte a călătoriei mele rămâne astăzi, 25 ani mai târziu, foarte importantă în abordarea mea artistică.

Timp de mai mulți ani am continuat să-mi îmbunătățesc tehnica (pictură, mătuire, gravură etc.) într-o pivniță cu tavan jos, transformată în studio, din zona veche a orașului, care mi-a fost oferită generos de o bună prietenă. În paralel, am urmat cursul de pictură de trei ani, cu profesorii Adrian Andone şi Aurel Manole, la Centrul cultural Dunărea de Jos din Galați. Puţin mai târziu, m-am mutat în Canada.

După sosirea mea în Calgary, în 2004, am lucrat full-time laTiffany House, un frumos studio de vitralii și materiale. Acolo am devenit versat în metoda Tiffany, pe care acum o folosesc aproape exclusiv în lucrările mele. După ce am învățat destul de bine limba engleză, am reluat apoi cariera de inginer pentru o vreme, dar continuând să fac reparații de vitralii și lucrări de restaurare, pe contract, timp de mai mulți ani.

În 2015, a apărut oportunitatea de a explora suveran impulsul meu artistic de o viață. Echipat cu libertate totală de exprimare m-am lansat în proiecte care să-mi punã la încercare filozofia artistică. Lucrările mele au trecut de la biidimensional la tri-dimensional, și de la decorativ la conceptual și istorisitor.

Astfel, în 2018, am devenit membru al Consiliului de conducere al Societății Artiștilor din Alberta unde, pentru scurt timp dar cu mare entuziasm și satisfacție, am servit ca responsabil cu expozițiile. În cele din urmă, după mai multe participări la evenimente de artă locale și online, am început să percep sentimentul reacțiilor pe care lucrările mele le generează public. În 2019, după multe deliberări, soția mea și cu mine m-am mutat în zona metropolitană Montreal în căutarea de noi experiențe și de audiență mai largă.

Specificul lucrărilor mele mă obligă să fiu destul de selectiv atunci când îmi aleg prezența publică. În prezent sunt deschis reprezentării în galerii și sunt interesat să colaborez cu profesioniști în domeniul construcțiilor rezidențiale, instituționale și comerciale.

EXPOZITII
o 2020 52nd International Open Juried Exhibition; societatea artiștilor canadieni Toronto, Canada.
o 2018 SCA International Open Juried Exhibition; societatea artiștilor canadieni Toronto, Canada.
o 2017 "diaspora" a jurat expoziție; societatea Alberta de artiști, Calgary, Canada.
o 2017 "în buclă", expoziție de artă și vânzare; Biserica Ortodoxă din Aleut, Calgary, Canada.
o 2017 "celebrarea artei", Dalhousie Community Center, Calgary, Canada.
o 2017 SCA International Open Juried expoziție online. Societatea artiștilor canadieni Toronto, Canada.
o 2017 artist clienților, Rothney Astronomic Observatory, U of Calgary, Calgary, Canada.
o 2017 "Illuminart" a jurat art Show, Rock Pointe Church, Bearspraw, Canada.

ALTE PREZENTE PUBLICE
o 2020 artist recomandate, Artsy shark - artă blog și galerie online, Florida, statele Unite ale Americii.
o 2020 Laplace’s demon, documentar; film de Corneliu Roșu, Montreal, Quebec, Canada.
o 2019 „Convorbiri cu personalitati din Montreal”, ISBN 978-2-9817414-1-7, Eva Halus & Veronica Balaj, Montreal, Quebec, Canada.
o 2019 „The Romanian Artists & F”, book; ISBN 978-1-9990415-0-2, Catalin D; Calgary, AB, Canada.
o 2018 Finalist, International Open, Aocietatea artiștilor canadieni, Toronto, Ontario, Canada.
o 2018 Revista „Axis Libri”, Biblioteca publică VAU, articol - Corneliu Stoica, Galați, România.
o 2017 Bienala de Arta Carte, mondial Arta Academia, Franța.
o 2017 „Scoala Galateana” Mag., Casa Corpului Didactic, Galati, RO, articol - Corneliu Stoica, Galati, Romania.
o 2017 "All Water" Galerie Choice Award, Galeria de Artă Contemporană, Annapolis, Maryland, statele Unite ale Americii.
o 2017 "All Botanic" Galerie Choice Award, Galeria de Artă Contemporană, Annapolis, Maryland, statele Unite ale Americii.
o 2017 finalist, International Open Juried, societatea artiștilor canadieni, Toronto, Ontario, Canada.

AFILIERI
o 2018-2020 Alberta Society of Artists (asa), AB, Canada, membru Juried.
o 2017-2020 Mondial art Academia, Franța; "Chevalier Académicien".
o 2012-prez. Asociația Inginerilor și Geologilor Profesioniști din Alberta (APEGA), Canada; membru.

ACTIVITATE COMUNITARA
o 2018-2019 membru al Consiliului, societatea Alberta de artiști, Calgary, AB, Canada.
o 2017 artiștii români din Alberta & prieteni, carte, editare/publicare, Calgary, AB, Canada.
o 2017 "Regăsirea copilăriei" - West Dalhousie School, Calgary, AB, Canada.
o 2017 „Clair de Lune” - Dalhousie School, Calgary, AB, Canada.
o 2017 “Entangled Dick and Dora” - St Dominic School, Calgary, AB, Canada.
o 2017 “Când Pegasus a strigat” - HD Cartwright School, Calgary, AB, Canada.

TESTIMONII
o „... cu 2700 de membri actuali, nu sunt sigur că cineva ne-a prezentat acest gen de muncă - până acum.”
                          Dene Croft, președinte, Federația artiștilor canadieni
o „... lucrarea ta este frumoasă [...] Am citit-o ca pictând cu sticlă”.
                          Lynne Seaman, vicepreședinte, Calgary Artists 'Society
o „Lucrarea dvs. de artă arată absolut minunat în Learning Commons. [...] Vă mulțumim din nou pentru această adiție minunată la școala noastră.”
                          Shelly G Pynoo, director, Școala Dalhousie, CBE, AB, Canada
o "Arată fantastic! Vă mulțumesc foarte mult pentru asta."
                          Kevin DeForge, supraveghetor de arte plastice și Ed Tech pentru Calgary Catholic School District, AB, Canada
o "... ne-am întâlnit la sărbătoarea artei când mi-am adus elevii la centrul comunitar. Studenții mei au fost foarte impresionați să vadă un„ adevărat artist de vitralii ”și câteva dintre lucrările pe care le-ați făcut. Donația catre școala noastre este fantastica! Sunt foarte fericita că va fi prezentat în școala din foaier. [...] Vă mulțumesc foarte mult pentru donația minunată."
                          Judy A Young-Davis, profesor de artă / vitralii, HD Cartwright School, CBE, AB, Canada
o "Mă bucur să aud că ți-au plăcut discuțiile mele. Și mulțumesc că ai trimis imaginile lucrarii Space Matters - este o piesă frumoasă."
                          Dr. Sean Carroll, fizician teoretic la Caltech, California, SUA
o „Notele vizitatorului sunt infinit de satisfăcătoare”. // „Nu numai că atrage atenția privitorilor, ci o solicită și o reține”. // "... explorând lumea dintr-o perspectivă diferită și deschizându-mi ochii spre diferite posibilități." // „Un nou mod de a recicla.” // "Foarte neobișnuit și interesant ..." // "Cred că munca ta arată nebună. Este alcătuită din multe lucruri."
                          Expoziția „Diaspora”, Alberta Society of Artists (ASA), Calgary, AB, Canada, 2017
o "Arta lui Catalin este frumoasă, iar complexitatea sa se scurge gânditoare prin ea cu multă abilitate și profunzime. Mister și măiestrie împreună, invitând la imersiunea privitorului. Este o plăcere să o văd desfășurându-se. Aștept cu nerăbdare să văd cum va fi evolua."
                          SORiaN (Sorin Cretu, pictor)
o "Când Cătălin Domnițeanu m-a contactat pentru prima dată acum 2 ani, am știut imediat că lucrez cu un artist pasionat care avea dorința aprinsă de a face diferența prin arta sa. Apoi, când i-am văzut proiectul de artă la diferite expoziții, am știut că a trebuit să colaborez cu el. Am descoperit că experiențele sale ca artist continuă să îmbogățească fiecare proiect nou proiect. [...] "
                          Daniela Cupse Apostoaei, producător / regizor de film

                                                                

Copyright © 2021 Catalin Domniteanu. All rights Reserved.