+1-514-400-5214   catalindomniteanu@outlook.com   Montreal, QC, Canada Acasã Galerie Cursuri Articole Despre

Un electron nu poate rosti o minciună; dar, din nou, el nu poate cunoaște nici prestigiu, nici adorație.


Undeva acolo, între lumile micro și macro, este locul în care se întâmplă lucruri interesante.
Abordarea

Formula mea artistică derivă din vitraliile tradiționale, care au dat lucrărilor mele energia transparenței, luminozității
și culorii, și cora le-am dat libertate cu proprietățile lor spațiale, materialele netradiționale și tehnicile adaptive. [...]


Bogăția cunoașterii naturii fundamentale a Universului, cea interogată de știință și filosofie, a devenit tema predominantă în jurul căreia se învârt subiectele mele. Timpul, acest parametru universal care ticãie newtonian în substratul tuturor lucrurilor, sau mai bine zis acest ingredient einsteinian al țesăturii Universului, este o substanță esențială pentru mine. [...]Scurtã introducere

Vitraliile folosesc cel mai bine lumina în artă prin captarea luminii naturale și transformarea ei într-o strălucire puternică a culorilor. Acest atribut m-a captivat de la început: energia imaginii. Dar, spre deosebire de pictură, în care culorile și nuanțele pot avea o tranziție ușoarã, în vitralii fiecare piesã este delimitată de un contur întunecat.

Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, Louis Comfort Tiffany, pe care îl admir foarte mult, a venit cu o tehnică care deși nu a rezolvat problema a făcut-o mai flexibilã, permițând realizarea unor contururi mult mai complicate. De-a lungul timpului, artiștii au încercat diferite modalități de a depăși problema conturului (pictură pe sticlă, fuziune de modele pe sticlã tip mozaic etc.). Dar când vine vorba de eliminarea baghetei de plumb, ceea ce rezultã devine doar o altă formă de artă.
Provocarea

Un bun designer de izvoade știe să se joace cu densitatea liniilor: una scăzutã poate să nu ajute prea bine la redarea trãsãturilor subiectelor; una prea mare poate face imaginea greoaie și sumbră. Însă caracteristica rețelei întunecate s-a înrădăcinat adânc în conștiința publică de-a lungul secolelor, și chiar pictorii o folosesc în pânzele lor.

Cu toate astea, eu am perceput acest lucru ca pe o limitare și am îndrăznit să-l contest. Rezultatul este o evadare în a treia dimensiune, dublată de integrarea rețelei de plumb în compoziție. Lucrările mele au devenit basoreliefuri, s-au stratificat, s-au adâncit încă o dată și au devenit sculpturi. Tehnica mea a evoluat și lista mea de materiale s-a extins. Subiectele s-au eliberat.

O invitație

Propun sculpturile și basoreliefurile mele arhitecturii și interioarelor contemporane, pentru cã aduc noi estetici volumetrice și superbe jocuri de luminã, în același timp extinzându-le posibilițãile de instalare.
În ceea ce privește temele ... ei bine, ele sunt ale mele.


Puteți explora galeria mea încrezători că veți descoperi subiecte originale, nãscute fie din experiența mea de emigrare, fie din perseverența mea în investigarea legilor naturii, și cuplatã cu o tehnică viguroasă dezvoltată de mine.

Pentru lucrări existente, comisioane sau întrebări: +1-514-400-5214, sau catalindomniteanu@outlook.com.

Copyright © 2021 Catalin Domniteanu. All rights Reserved.