+1-514-400-5214   catalindomniteanu@outlook.com   Montreal, QC, Canada Acasã Galerie Cursuri Articole Despre


Cursuri de vitralii

Cursurile sunt individualizate (douã persoane), astfel încât cursanții beneficiazã de toatã
atenția și îndrumarea mea ca sã-și formeze rapid și corect îndemânãrile necesare fiecãrei etape.
Zile de curs: Marți 5:30 pm - 9:30 pm și Sâmbãtã 9:30 am - 16:00 pm

CI. Curs folie de cupru (12 ore) $195 + taxe (scule și echipamente incluse; materiale extra.)
Condiții prelim.: non-necesare | Cursanții iau acasă un "prinzãtor de soare" de aprox. 100 sqin (~ 8" x 12").

Solicitã

Acest curs vă prezintă instrumentele și materialele de bază, și vă ghidează primii pași în realizarea vitraliilor prin metoda foliei de cupru. Accent pe tăierea sticlei, polizare, aplicarea foliei de cuprului, cositorire și înrãmare.
Note: metoda foliei de cupru (metoda Tiffany) oferă cele mai sofisticate modele dintre toate. Aceastã inițiere nu este în niciun caz o metodă „profanã”, deoarece implică operații mai dificile de tăiere și prelucrare a sticlei (în funcție și de abilitățile și ambiția cursantului) și un proces extensiv de cositorire. Suplețea sa a făcut din ea metoda mea preferată, care a permis ca arta mea să evolueze din vitraliul tradițional în sculptură. Credința mea este că metoda poate fi însușitã de oricine.

CII. Curs baghetã de Pb (12 ore) $195 + taxe (scule și echipamente incluse; materiale extra.)
Condiții prelim.: CI | Cursanții iau acasă un vitraliu de aprox. 300 sqin (~ 12" x 24").

Solicitã

În această clasă veți învăța metoda tradițională cu baghetã de plumb în combinație cu metoda foliei de cupru și folosind un amestec de sticlă colorată plană și sticlă cu contur teșit. Accent pe proiectarea modelului, asamblarea pieselor folosind bagheta de plumb, inserarea chitului, și finisare (aplicarea patinei, curãțare).
Note: metoda plumbului este tehnica tradițională de fabricare a vitraliilor folosită înainte de Renaștere; este imperativã pentru cei pasionați de istoria vitraliilor. În multe privințe este o metodă mai ușoară, dar are provocările sale. În mod paradoxal, progresul tehnologic care a făcut posibilă folia de cupru și sticla cu contur teșit l-a readus la modă după secole de uitare. Acest curs vă va oferi sentimentul de a vã fi însușit această artã veche de milenii.

CIII. Curs basorelief (18 ore) $295 + taxe (scule și echipamente incluse; materiale extra.)
Condiții prelim.: CI and CII | Cursanții iau acasă un vitraliu de aprox. 400 sqin (~ 12" x 36").

Solicitã

În această clasă veți învăța în continuare cum să prelucrați sticla și să integrați elemente netradiționale în compoziția dvs. Veți învăța să dați grosime și perspectivă lucrãrii. Accent pe jocul luminii (strălucire, focalizare, reflexie), modelare în cuptorul de sticlã, și integritate structurală.
Note: Vocabularul adecvat pentru această clasă include termeni precum: basorelief, sculptură, volumetric, convolutã. Aceasta este pentru a-l diferenția de termenul „3D” (tridimensional) adoptat de industrie pentru o tehnică de fațetare, care, în principiu, împarte curbura suprafeței exterioare a unui obiect tridimensional în multe regiuni mici, plane (orice între o piramidă triunghiulară și un abajur semisferic Tiffany sau un bust fațetat). În această clasă veți fi încurajați să vă extindeți creativitatea artistică către materiale non-canonice și să vă validați ideile din punct de vedere structurală.

CIV. Asistențã proiect individual (60-100 ore) $65/h (scule și echipamente incluse; materiale extra.)
Condiții prelim.: non-necesare | Cursanții își iau acasă propriile creații de aprox. 6-10 sqft.

Solicitã

Studioul meu este deschis colaborării pe proiecte interesante și cu sprijinul meu integral. Fie că doriți să vă înfrumusețați cabana de lux în lunile lungi de iarnă, fie să faceți lucrări de restaurare a proprietății dvs. de patrimoniu, vă pot ajuta. Pentru persoanele cãrora le plac activitãțile manuale, și care doresc să-și lase amprenta cãtre generațiilor viitoare, există modalități prin care putem colabora.
Note: Totuși, trebuie să pun o condiție: proiectul trebuie să fie interesant și pentru mine. Spuneți-mi povestea proiectului și de ce este important pentru dvs.

CV. Reparații și restaurãri (18 ore) $00 + taxe (în pregãtire)
Condiții prelim.: CI & CII | Materialul de lucru necesar poate fi gãsit la magazinele de vechituri

Solicitã

Vitraliile pot îmbãtrâni, ori pot suferi accidente. Îmbãtrânirea se traduce prin câteva efecte pe care timpul îl produce asupra elementelor lor componente. În jurul stabilitãții sticlei (structurã amorfã) persistã controversa cã, asemenea unui lichid extrem de vâscos, ea ar continua sã curgã, ceea ce i-ar aduce modificãri geometrice (oobservabile dupã sute de ani!). Intuiția aceasta vine din faptul cã sticla vitraliilor vechi are grosime mai mare la partea inferioarã decât la cea superioarã. Dar fie cã aceasta este o preferințã a vechilor artiști, fie cã este o modificare în timp a poziției moleculelor de silicã, grosimea neuniformã a ochiurilor de sticlã este un element important care contribuie la instabilitatea panoului. La rândul ei, bagheta de plumb, care formeazã structura de rezistențã a vitraliului, își pierde flexibilitatea (influențat de puritatea materialului și de geometria lui), iar suprafața ei devine fragilã (oxidare, mineralizare). Astfel, ea își pierde capacitatea de a prelua tensiunile datorate greutãții, deformãrilor ramei, presiunii vântului, ori deformãrilor termice. Inevitabil, baghetele de plumb se fisureazã la joncțiunea lor cu nodurile de cositor. Ultimul element care asigurã stabilitate panoului este și cel mai fragil - chitul. Flexibilitatea acestuia este limitatã de evaporarea compușilor sãi lichizi, iar elasticitatea lui este foarte scurtã. Vibrațiile și coeficientul de deformare termicã diferit dintre sticlã și plumb il erodeazã in cele din urmã. Toate aceste elemente contribuie la instabilitatea panoului care, sub presiunea propriei greutãți, începe sã flambeze ca o draperie în partea inferioarã.
Note: Metodele folosite pentru limitarea deformației afecteazã de regula integritatea imaginii vitraliului. Cursul acesta prezintã tehnicile de refacere a structurii inițiale și metodele integrative de ranforsare (fãrã adãugarea de linii inestetice), precum și metodele de înlocuire a pieselor sparte și refacere a rețelei.


Atelier
Gata de curs
Sculele și materialele
Suportul pentru scule
Sculele și materialele
Proiectarea motivului
Masa cu iluminare (transfer motiv)
Transfer motiv (sticlă opacă / hârtie indigo)
Transfer motiv (ordinea tãierii)
Transfer motiv (sticlă opacă / hârtie indigo)
Transfer motiv (sticlã transparentã)
Transfer motiv (masã cu iluminare)
Transfer motiv (masã cu iluminare)
Transfer motiv (masã cu iluminare)
Transfer motiv (sticlă întunecată / masã cu iluminare)
Transfer motiv (sticlă barocă)
Transfer motiv (sticlă opacă / hârtie indigo)
Transfer motiv (sticlă opacă / hârtie indigo)
Tãierea sticlei (marcaj)
Tãierea sticlei (marcaj)
Tãierea sticlei (marcaj)
Tãierea sticlei (pliere muchie)
Tãierea sticlei (propagare)
Tãierea sticlei (ciocãnire linie curbatãe adânc)
Tãierea sticlei (sticlã texturatã / ciocãnire și propagare)
Tãierea sticlei (ciocãnire și propagare)

Tãierea sticlei (desprindere)
Tãierea sticlei (ciocãnire linie curbatã adânc)
Tãierea sticlei (desprindere linie curbatã adânc)
Tãierea sticlei (desprindere linie curbatã adânc)
Tãierea sticlei (desprindere linie curbatã adânc)
Tãierea sticlei (desprindere linie curbatã adânc)
Tãierea sticlei (desprindere linie curbatã adânc)
Standul de polizare
Polizare
Aplicarea foliei de cupru (gãuri)
Aplicarea foliei de cupru (gata pentru cositorire)
Cositorire (decapare)
Cositorire
Cositorire
Cositorire (contur liber)
Înrãmare (gata pentru cositorire)
Abajur lampã Tiffany (reparaţie)
Restaurare
Sculpturã (proces)
Vitraliu (proeminenţã)
Basorelief (pe stand)
Sculpturã (pe stand)
Basorelief (curãţare)
Basorelief (picturã cu luminã)
Atelier
Reflecţie
                                                         

Copyright © 2021 Catalin Domniteanu. All rights Reserved.